Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Met de jaren is de woningmarkt enorm veranderd. Van een overschot aan huizen lijkt er nu een tijdperk aan te breken met een tekort aan woningen. De woning is al weg voordat jij hebt kunnen uitspreken interesse te hebben. Of het gaat net aan je neus voorbij omdat iemand met een iets hoger bod kwam. Je kunt hiervoor een aankoopmakelaar inschakelen, maar wat doet zo iemand nou eigenlijk?
Een aankoopmakelaar helpt huizenkopers bij het zoeken, bezichtigen en onderhandelen. Wanneer een overeenkomst is gesloten met de verkoper helpt de makelaar ook bij de afhandeling van de aankoop, zoals het doornemen van de koopakte, afhandeling bij de notaris en sleuteloverdracht.

Inzicht aanbod

Het voornaamste voordeel van het inhuren van een aankoopmakelaar is dat hij of zij als een van de eersten weet welke woningen er op de markt komen. Huizen zijn binnen no time verkocht en daar kun jij, samen met je aankoopmakelaar, bovenop zitten.

Stap 1: op zoek naar een woning

Voordat je begint met zoeken naar een woning die voldoet aan jouw wensen, helpt de aankoopmakelaar jou eerst om deze wensen te analyseren en in kaart te brengen. Wanneer dit is gebeurd en er afspraken zijn gemaakt over de makelaarscourtage (vergoeding), geef jij als woningzoeker officieel opdracht om een woning te zoeken. Als een passende woning vrijkomt, brengt de aankoopmakelaar de woningzoeker daarvan op de hoogte. Soms weet hij ook welke woningen er binnenkort op de markt komen, zodat deze woning nog niet op Funda of een andere woningsite zijn gepubliceerd.

Stap 2: bezichtiging

Bij een bezichtiging gaat jouw aankoopmakelaar mee om te bekijken of de woning aan al jouw wensen voldoet. Als woningzoeker heb je vaak een roze bril op waardoor je sommige belangrijke zaken over het hoofd kan zien. De aankoopmakelaar heeft daar geen last van en stelt namens jou als woningzoeker vragen aan de verkopende partij. Na de bezichtiging zet hij alle voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Stap 3: onderhandeling

Voordat de onderhandeling wordt gestart maakt de woningzoeker samen met de aankoopmakelaar afspraken over de onderhandelingsstrategie. Er kan gekozen worden voor verschillende strategieën die je samen met je aankoopmakelaar zult bespreken om de juiste strategie te kiezen. de aankoopmakelaar neemt het gehele onderhandelingsproces voor zijn rekening en houdt de woningzoeker in de tussentijd van de voortgang op hoogte.

Stap 4: afhandeling

Jij als koper maakt afspraken met de bank of de hypotheekadviseur over een gunstige hypotheek en gaat op zoek naar een notaris om de formele overdrachtsakte en hypotheekakte op te laten stellen. De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een geschikte taxateur, notaris en financieel adviseur. Vervolgens helpt de aankoopmakelaar jou ook bij:

  • het controleren van de voorlopige koopakte;
  • de voorbereiding van de overdracht (documenten van de notaris);
  • het inspecteren van de woning voor transport;
  • de sleuteloverdracht.

Het inschakelen van een aankoopmakelaar kent dus vele voordelen!

Previous Post
Next Post