PvdA start petitie voor betaalbaar wonen

“Een fijne woning moet een recht zijn, geen luxe voor wie het kan betalen!” Met dit doel is de Partij van de Arbeid vorige week een petitie gestart voor betaalbaar wonen. De oppositiepartij wil onder meer dat starters voorrang krijgen op de woningmarkt.

Krapte op de woningmarkt

De woningmarkt barst bijna uit haar voegen. In steden als Amsterdam is het probleem zelfs zo groot, dat starters vrijwel niet meer aan een woning kunnen komen. Ze moeten het afleggen tegen beleggers, die panden opkopen voor de verhuur. 
Werkgevers ervaren ook problemen door het huizentekort en de alsmaar stijgende huizenprijzen. Zij kunnen nauwelijks nog personeel vinden, omdat mensen simpelweg geen woning in de buurt kunnen vinden. “Dat moet anders!”, vindt de PvdA. Lijsttrekker Lodewijk Asscher vindt dat een fijne woning een recht moet zijn, geen luxe. 

“Op veel plekken in Nederland zien we de markt haar werk doen, maar niet voor de mensen. Het zijn de beleggers en pandjesbazen die profiteren. Tijd om in te grijpen en de markt aan banden te leggen”, schrijft hij op Facebook. 

Grens sociale huur omhoog

Volgens Asscher moet de overdrachtsbelasting voor beleggers van 2 naar 10 procent en voor starters juist naar 0 procent. Hij pleit ook voor minder belasting voor woningcorporaties, zodat ze in korte tijd meer woningen kunnen bouwen. De huurprijzen wil hij voorlopig bevriezen en meer mensen moeten in aanmerking komen voor sociale huur. Nu ligt de grens bij een jaarinkomen van iets meer dan 38.000 euro. Asscher pleit voor een grens bij een jaarinkomen van minimaal 45.000 euro.

Previous Post
Next Post