Kinderdagverblijven geven het steeds vaker aan op de website: “flexibele opvang”. Wanneer je zelf net op zoek bent naar een kinderopvang en nog geen idee hebt waar je op moet letten is ‘flexibele opvang’ niet echt een duidelijk begrip. Geen zorgen want we leggen het je hier haarfijn voor je uit.
Kortgezegd betekent flexibele opvang dat je geen vaste dagen reserveert wanneer je kind(eren) naar de opvang gaat. Per kinderopvang is dit verschillen maar meestal spreek je af dat je een aantal dagdelen per maand afneemt. Echter is het nog niet eenduidig welke dagen dat dan zal zijn (alleen het aantal dagdelen per maand). Je maakt vaak wel ee afspraak welke dagen het zal zijn en dit geef je een week of twee van tevoren aan. Je kunt dus niet op de dag zelf beslissen of je kind naar de opvang gaat. De flexibele opvang is voor het kinderdagverblijf een intensieve klus omdat elke maand alle aanvragen beoordeeld moeten worden naar haalbaarheid. Hou daar als ouder ook rekening mee!
Tevens betekent een flexibele opvang dat de openingstijden wat breder zijn dan de traditionelere kinderopvang. Sommige kinderdagverblijven hebben zelfs een 24-uurs opvang. Dit staat vaak aangegeven op de website.
Omdat een flexibele kinderopvang arbeidsintensiever is en ruimere openingstijden heeft zullen de kosten ook hoger uitkomen.
Voor wie is Flexibele Kinderopvang?
Flexibele Kinderopvang is ideaal voor ouders die een afwijkend werkritme hebben. Verpleegsters, bewakers en ouders die in de horeca werken hebben vaak wisselende diensten. Zij hebben vaak een werkrooster van hun werkgever en kunnen dan pas ad hoc bepalen wanneer zij kinderopvang nodig hebben. Voor hun is flexibele kinderopvang echt ideaal.
Tevens zijn er ook kinderdagverblijven die als flexibele opvang ook iets extra’s meegeven. Zo is Flexibele Kinderopvang Amsterdam betrokken bij de taalontwikkeling van kinderen. En zijn ze meer kindvolgend dan het opleggen van een structuur van bovenaf.