Waar moet je op letten bij verfblikken?


De meeste mensen weten wel wat verf is en dat je met verf een mooie nieuwe frisse laag op houten of muren kan aanbrengen. Maar weet je ook het fijne er van? Hier leggen we uit waar je precies op moeten letten bij het aanschaffen van verfblikken en welke verf je het beste kunt nemen.

Grondverf

Hiermee begin je voor de eerste grondlaag. Het hoeft niet dik te zijn dus een dunne laag is vaak genoeg. Het is wel essentieel voor een goede hechtingslaag tussen houten en lakverf. Verfblikken grondverf zijn onmisbaar als je hout gaat schilderen.

Alkydverf en acrylverf

Wanneer je je hout gaat lakken of schilderen dan gebruik je lakverf. Om het specifiekere te maken: er zijn twee soorten lakverf: acrylverf en alkydverf. Lakverf is verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans. De glans heeft weinig te maken met de kwaliteit van het product, maar meer met de persoonlijke voorkeur. Ben je een een fan van glimmende meubels en koozzijnen? Kies dan een hoogglans lak.
Alkydverf is met name bedoeld voor buiten. Deze lak dekt goed en droogt ook snel op. Alkydlak wordt door schilders vaak gebruikt vanwege het gladde eindresultaat. Acrylverf is lakverf op waterbasis. Daardoor is die minder goed dekkend dan alkydlak. Vergeet daarom niet altijd goed te schuren en eerst een laag grondverf te gebruiken. Ook moet je voor acrylverf speciale kwastsoorten gebruiken. Over een oude laag acrylverf kun je geen alkydlak aanbrengen. Deze oude laag moet eerst verwijderd worden voordat de alkydlak kan worden aangebracht. Acrylverf is wel beter voor je gezondheid en voor het milieu.

Muurverf of latex

Dit is verf op waterbasis. Deze is geschikt voor het schilderen van muren. Je kan er ook hout meer verven, maar dat spat er zo weer van af of het beschadigt snel. Tevens beschermt het het hout niet tegen vocht. Muurverf is in alle RAL kleuren te verkrijgen. De namen muurverf en latex worden regelmatig door elkaar gebruikt. Echter bestaan er verschillende soorten muurverf, waarvan latex er één is.

Waterbasis, terpentinebasis en oplosmiddelen

Als je de informatie op de achterkant van verfblikken leest dan kom je allerlei termen tegen die je in eerste instantie misschien zoveel zeggen. De termen waterbasis en terpentinebasis geven aan met welk materiaal er is verdund (water of terpentine). Een verf op waterbasis verpest je echt helemaal als je die gaat aanlengen met terpentine en vice versa.
‘Oplosmiddelvrij’ of ‘bevat oplosmiddel’, dat heeft te maken met de hoeveelheid oplosmiddel die in de verf verwerkt is. Bij een verf op waterbasis is de basis watergedragen. Hierin is dus geen oplosmiddel, maar water verwerkt. Oplosmiddelen zitten dus alleen in verf die je verdunt met terpentine. Oplosmiddelen zijn schadelijk voor het milieu, daarom is het wel goed om op te letten dat er weinig oplosmiddel in de verf zit.

Previous Post
Next Post