Stappen bij het kopen van een eerste huis

Het kopen van een eerste huis is heel leuk, maar ook spannend. Er komen namelijk een heleboel dingen kijken bij het kopen van een huis. Zo moet je bijvoorbeeld een hypotheek regelen en natuurlijk huizen zoeken en bezichtigen. Ben jij er goed van op de hoogte wat je allemaal moet doen om je eerste huis te kopen? Wij helpen je graag een handje met deze nuttige tips.

Financiële mogelijkheden

Als je op zoek gaat naar een huis, moet je natuurlijk wel weten hoeveel je ongeveer te besteden hebt. Zo weet je in welke prijsklasse je kunt zoeken. Daarom is het slim om een berekening te maken voordat je begint met je zoektocht. Je financiële mogelijkheden zullen afhangen van een aantal zaken. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met je eigen spaargeld, de mogelijkheid van je familie om bij te springen, of je alleen koopt of met een partner en of je in aanmerking komt voor een starterslening. Als je zeker wil weten wat je maximaal kunt lenen kun je contact opnemen met een adviseur.

Huizen zoeken en bezichtigen

Vervolgens kan de huizenjacht beginnen! Je kunt zelf op zoek gaan naar een woning, of je kunt hiervoor de hulp van een makelaar inschakelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij een makelaar in Roosendaal. Ben je enthousiast over een woning die je hebt gevonden? Dan is het tijd om deze woning te gaan bezichtigen. Het is erg belangrijk dat je bij een bezichtiging systematisch te werk gaat. Zo moet je natuurlijk kijken of het huis je bevalt, en of je hier wel zou kunnen wonen, maar er moeten ook kritische vragen worden gesteld. Je wil natuurlijk weten of het huis in een goede staat is en of de buurt fijn is.

De waarde bepalen en een bod uitbrengen

Ben je er zeker van dat je je droomhuis hebt gevonden? Dan kan de onderhandeling worden gestart. Als eerste is het belangrijk om de waarde van het huis te bepalen. Deze waarde is een uitgangspunt in het bepalen van de hoogte van je openingsbod. Denk goed na over je maximale bod. Houd daarbij rekening met een eventuele verbouwing. Ook is het van belang om ontbindende voorwaarden in je bod op te nemen, zodat je onder de koop uit kunt als je bijvoorbeeld de financiering toch niet rond krijgt.

Voorlopig koopcontract tekenen en hypotheek regelen

Als de verkopende partij jouw bod heeft geaccepteerd, kun je het voorlopig koopcontract tekenen en de hypotheek regelen. In het voorlopig koopcontract worden de afspraken over het kopen van de woning vastgelegd.

De overdracht

Tot slot is het natuurlijk tijd voor de overdracht van het huis. Als alles is geregeld, kan deze officiële overdracht plaatsvinden bij de notaris. De notaris controleert alles en leest samen met jullie de stukken door. Vervolgens teken je zowel voor de hypotheek als voor de overdracht. En nu kan het leuke werk beginnen, je kunt namelijk je huis gaan inrichten!

Previous Post
Next Post