Wat is akoestiek en hoe kan je die verbeteren?

Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt. Je loopt een ruimte binnen en krijgt meteen een drukkend en onaangenaam gevoel. Er heerst een kakafonie van geluiden en dat heeft onmiddellijk een negatief effect op je emoties. Het probleem bestaat vaak in restaurants, café’s en kantoren, maar je kan het overal ervaren. Het gaat hier over ruimtes met een onaangename akoestiek en die worden door de meeste mensen als onaangenaam ervaren. Vaak is het probleem snel verholpen met een akoestisch paneel tegen het plafond of tegen de muur, maar hoe werkt deze geluidsabsorptie eigenlijk?

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap van het geluid. In dit geval gaat het over de effecten die een ruimte hebben op de voortplanting van dat geluid. Zo bestaan er in de meeste ruimtes een heleboel voorwerpen en items die het geluid weerkaatsen. Andere voorwerpen absorberen het geluid dan weer. De perfecte afstemming van weerkaatsing en absorptie zorgt voor een aangename akoestiek.

Iedere ruimte heeft andere eisen voor de akoestiek. Zo vraagt een restaurant om een rustgevende akoestiek waar de meeste geluiden zo snel mogelijk geabsorbeerd moeten worden. Een opnamestudio of concertzaal is een heel andere omgeving die om een andere akoestiek vraagt.

Een onaangename akoestiek wordt meestal veroorzaakt door oppervlakken en items die het geluid weerkaatsen.

Hoe kan je de akoestiek verbeteren?

In het dagelijks leven ervaren we regelmatig ruimtes met een onaangename akoestiek. Dat gebeurt op restaurant of op café, maar het kan ook op kantoor of in jouw eigen woonkamer gebeuren. Om de geluidsbeleving in een kamer te verbeteren, wordt vaak gebruik gemaakt van akoestische materialen die het geluid absorberen. 

  • Akoestische wandpanelen
  • Akoestische plafondpanelen
  • Akoestische plafondeilanden
  • Akoestische baffles
  • Geluidsabsorberende gordijnen
  • Akoestische bureauschermen

Omdat een slechte akoestiek vaak ontstaat in grote ruimtes of kamers met hoge plafonds, kan er ook gekozen worden om de ruimte op te delen in kleinere hoekjes of om akoestische baffles en plafondeilanden te plaatsen

Wil je weten hoe slecht de akoestiek juist is? Dan kan je een meting laten uitvoeren door een geluidsexpert. Die expert reikt je nadien ook mogelijke oplossingen aan om de akoestiek te verbeteren. 

Previous Post
Next Post