Aanbetaling bij voorlopige koopovereenkomst Spanje


Wanneer je als Nederlander aan de Spaanse kust gaat wonen, zul je rekening moeten houden met de aanbetaling bij de voorlopige overeenkomst bij een Huis kopen in Spanje. Zonder aanbetaling is er geen overeenkomst, zo zijn de regels in Spanje. De voorlopige koopovereenkomst moet voor een bepaalde datum betaald worden, wordt deze aanbetaling niet gedaan, dan heeft de koopovereenkomst geen waarde en wordt ongeldig verklaard. 

Wat is het aanbetalingsbedrag?

De hoogte van de aanbetaling was jaren geleden nog 10% van de totale waarde van de koopwoning. Tegenwoordig is dat bedrag beduidend lager en valt daarover te onderhandelen met de verkoper. Vooral als het gaat om dure woningen, is een aanbetaling van 10% bijna niet betaalbaar. 

Aan wie moet het aanbetalingsbedrag betaald worden?

Wanneer je het aanbetalingsbedrag gaat betalen, let er dan wel op aan wie je het betaald. Spaanse makelaars willen graag het bedrag op hun eigen rekening ontvangen. Vaak levert dat geen probleem op, alleen is het niet de veiligste manier. Een andere oplossing is het bedrag overmaken naar de kantoorrekening van de verkopende makelaar. Hij of zij treedt dan op als bewaarder en zorgt ervoor dat de overdracht van geld op het juiste moment bij de verkoper terecht komt. 

Betaal niet te snel

Voordat je zo’n groot bedrag gaat overmaken, wil je natuurlijk zeker zijn dat alles 100% in orde is. Wanneer je na de eerste aanbetaling er iets verandert in de situatie of iets aan het huis is wat je over het hoofd hebt gezien, is het lastig om de aanbetaling terug te vorderen. In negen van de tien gevallen is dat vrijwel onmogelijk. Zeker wanneer het bedrag al op de rekening van de verkoper staat. De meeste Spanjaarden hebben het niet breed en leven al jaren in tijden van crisis en daarom raden wij jou aan om goed overwogen beslissingen te nemen, voordat je daadwerkelijk een huis koopt in Spanje. 

Previous Post
Next Post