De mooiste inrichting voor jouw woonkamer

Wil je de inrichting van je woonkamer een nieuw elan geven? De inrichting van je woonkamer is in staat de sfeer te bepalen. Door de inrichting kan eenzelfde ruimte donker en klein aanvoelen, of juist heel open en licht. Hoe pak je het dan aan als je je woonkamer wilt inrichten? Hieronder lees je een stappenplan om je woonkamer zo mooi mogelijk in te richten.

  1. Maak een moodboard om de stijl van je woonkamer te bepalen

Voor een mooie ruimtelijke inrichting van je woonkamer begin je met het maken van een moodboard. Hiervoor verzamel je plaatjes van dingen die je mooi vindt in een woonkamer. Denk dan aan soorten meubels, kleuren behang en verschillende soorten vloeren. Wat is de voornaamste kleur die terugkomt? En hebben alle plaatjes een industrieel karakter of zijn ze juist heel rustiek? Voor inspiratie over interieurstijlen kun je een woonwinkel bezoeken, bijvoorbeeld Brok Interieur in Twente.

  1. Maak een plan en een plattegrond van je woonkamer

Nu je weet wat je stijl is kun je verder met het plan en de plattegrond. Daarvoor meet je eerst alle maten op van de woonkamer en die maten breng je over op een plattegrond. Teken ook in de plattegrond waar de ramen en de deuren zitten, evenals de locaties van stopcontacten en elektriciteitspunten. Vervolgens teken je in je plattegrond waar je meubels wilt hebben, dan zie je van te voren of alles gaat passen. Bepaal in deze fase ook wat je budget is om de woonkamer opnieuw in te richten.

  1. Zorg voor een mooie afwerking van plafonds, vloeren en de wanden

Voordat je kunt gaan beginnen met het plaatsen van meubels kun je het beste eerst aandacht aan besteden aan de plafonds, muren en vloeren. Kijk naar het plan wat je in de vorige stap hebt gemaakt Waar had je de lampen in gedachten, en zijn daar wel stopcontacten of elektriciteitspunten. Leg eerst de elektra aan voordat je gaat schilderen of behangen, dan kun je alles meteen mooi wegwerken.

  1. Plaats de grootste en belangrijkste meubelstukken als eerste in je woonkamer

Nu alle wanden, plafonds en vloeren mooi zijn afgewerkt kun je alle grote meubelstukken gaan plaatsen. Kijk daarvoor weer eerst naar je plattegrond, en laat je niet in de verleiding brengen om de kamer helemaal vol te proppen. Een paar grote meubels geeft een mooier en ruimtelijker effect dan heel veel kleine meubelen die dicht op elkaar staan.

  1. De finishing touch van je woonkamer: Verlichting, raamdecoratie en aankleding

De laatste stap in het inrichten van je woonkamer is het aanbrengen van verlichting, raamdecoraties en andere details die de aankleding compleet maken. Omdat deze elementen vaak goedkoper zijn dan de grote meubelstukken kun je ermee inspelen op huidige trends. En wil je volgend jaar toch weer wat anders, dan hoef je niet je hele inrichting overnieuw te doen, want met wat nieuwe kussens, gordijnen en lampen kan een woonkamer meteen een hele andere uitstraling krijgen!

Previous Post
Next Post