Omwonenden vliegveld Lelystad positief over uitbreiding

De afgelopen jaren is hard gebouwd aan de uitbreiding van vliegveld Lelystad. De verkeerstoren, de terminal, een nieuwe landingsbaan, de infrastructuur. Zeker bij omwonenden is dit niet onopgemerkt voorbij gegaan. Toch blijkt uit een enquête dat zij positief zijn over de plannen om Lelystad Airport uit te breiden.

Uitbreiding lelystad Airport

De terminal op Lelystad Airport is inmiddels opgeleverd. De verkeerstoren is opgehoogd van 9 naar 22.4 meter, zodat grotere vliegtuigen kunnen landen en vertrekken. Om diezelfde reden is er nu ook een landingsbaan van 2400 meter lang, met opstelplaatsen voor vier vliegtuigen. En natuurlijk is ook de infrastructuur rond de luchthaven uitgebreid met extra brede wegen, een busbaan en een snelfietspad voor elektrische fietsen.

Eerste vakantievluchten in 2020

Toch is nog onduidelijk of de eerste vakantievluchten in de zomer van 2020 vanaf Lelystad kunnen opstijgen. Het project liep al meerdere keren vertraging op, maar van een soortgelijk scenario gaan ze bij het verdere proces niet uit volgens een woordvoerder. “Volgens de planning kunnen de eerste grote vluchten gewoon opstijgen in de zomer van 2020.”

Omwonenden vliegveld Lelystad

Omwonenden blijken opvallend positief. Maar liefst 47 procent, bijna de helft dus, van hen heeft geen moeite met de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Ze zijn volgens de enquête positief tot zeer positief. In Flevoland is 69 procent van de inwoners positief over de komst van een grotere luchthaven, in Gelderland ziet 45 procent de uitbreiding wel zitten en in Overijssel staat 43 procent er positief in. Dit blijkt uit een onderzoek van drie regionale omroepen in genoemde provincies. 21 procent van de ondervraagden ziet de uitbreiding van de luchthaven niet zitten en is negatief.

Vliegroutes

Mensen die onder de nieuwe vliegroutes wonen zijn wel minder positief volgens het onderzoek. Maar volgens datzelfde onderzoek denkt 37 procent van de ondervraagden dat zijn onder de nieuwe vliegroutes wonen, terwijl dit in werkelijkheid veel minder mensen zijn.

Previous Post
Next Post