Gespecialiseerde oogmeting in Deventer, wat zijn je opties?

Last van hoofdpijnen en het gevoel dat je steeds slechter begint te zien? Dan kan het zijn dat je een bril of lenzen nodig hebt. Een gespecialiseerde oogmeting geeft antwoord op je vragen, maar waar laat je dit doen als je in Deventer woont? Ga je naar de oogarts of kan een lokale opticien je ook helpen? We namen de proef op de som.

Een gespecialiseerde oogmeting 

Bij een gespecialiseerde oogmeting worden je ogen eerst met een zogenaamde autorefractor gescand. Deze autorefractor-scan is de voormeting, hieruit kan worden afgeleid of er sprake is van een cilinderafwijking. Omdat een meting nooit 100 procent betrouwbaar is, volgt altijd nog een meting: de subjectieve meting. Dit is de bekende letterkaart. Je krijgt verschillende lenzen voorgehouden en moet telkens aangeven of je met de nieuwe lens beter of slechter zicht hebt. Met de uitkomsten hiervan bepaalt de oogarts of opticien de sterkte van een eventuele bril.
Oke we weten nu hoe een gespecialiseerde oogmeting in zijn werk gaat, maar dan volgt de volgende vraag: waar laat je je ogen opmeten? Kan dit bij een willekeurige optiek in Deventer of kun je het best een verwijsbrief voor de oogarts opvragen bij de huisarts?

Een oogmeting bij de opticien

Een optiek is geen zorginstelling, maar een brillenwinkel. Bij een oogmeting bij de opticien worden de ogen daarom niet op hun algehele gezondheid gecheckt, maar wordt alleen gekeken of er sprake is van afwijkingen. Bij ernstige medische aandoeningen mag een opticien niet in actie komen en moet hij je doorverwijzen naar een oogarts. Wil je weten of je een bril nodig hebt, dan kun je bij een optiek prima uit de voeten. Voor contactlenzen kun je terecht bij een contactlens-specialist. Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat zij geen oogmeting bij een opticien kunnen laten uitvoeren. De reden daarvoor is dat de ogen op die leeftijd nog te veel in ontwikkeling zijn om een goede meting te kunnen uitvoeren. Maak in zo’n geval een afspraak bij de oogarts.

Een oogmeting bij de oogarts

Heb je niet in de eerste plaats problemen met je zicht, maar met de gezondheid van je ogen? Heb je bijvoorbeeld last van rode en pijnlijke ogen, een bloeding in je ogen of ben je in aanraking gekomen met een chemische stof? Dan moet je naar de oogarts. Deze is gespecialiseerd in ogen en alle zorg die daarbij komt kijken. Een oogarts mag diagnoses stellen, medische handelingen uitvoeren en medicatie voorschrijven.

Previous Post
Next Post