Wat zijn de voordelen van een arbeidsmediator?

Met behulp van een arbeidsmediator worden conflicten op de werkvloer netjes opgelost. Ondanks dat werknemer en werkgever er alles aan doet om zichzelf professioneel op te stellen, kan het altijd voorkomen dat er een conflict plaatsvindt. Het belang van de mediator in dat er een gesprek tussen de twee betrokkenen wordt aangegaan. Het doel van dit gesprek is uiteraard om mogelijke conflicten op te lossen voordat ze uit de hand lopen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over dit onderwerp.

Het doel van de arbeidsmediator
Het doel van de arbeidsmediator is dat er conflicten worden opgelost, in plaats van dat ze te lang blijven spelen. Een conflict kan klein beginnen, maar op den duur kunnen ze uitgroeien tot een groot probleem. Wanneer een conflict te ver is uitgegroeid, worden beide betrokkenen betrokken in een stressvol en tijdrovend proces. Vaak komen er advocaten en een rechter bij kijken om tot een oplossing te komen. Het doel van een arbeidsmediator is om dit te voorkomen. Door de twee, of meerdere, betrokkenen aan tafel te zetten, wordt er gewerkt om tot een oplossing te komen. De mediator is uiteraard een derde, onafhankelijke partij. Het enige belang wat de mediator heeft is om tot een oplossing van het conflict te komen waar beide partijen vrede mee hebben.

Wanneer heeft een arbeidsmediator nut?
Wanneer er een conflict op de werkvloer plaatsvindt, is het tijd om te kijken naar oplossingen. Het is mogelijk dat een andere werknemer, een werkgever of HR aangeeft dat het een slimme zet is om een arbeidsmediator in te schakelen. Om de mediator in te schakelen, moeten beide partijen bereid zijn om mee te werken. Het is namelijk geen verplichting, maar een vrijwillige keuze. Daarnaast moet er op zoek worden gegaan naar een mediator die je kunt vertrouwen. Vooraf moet er aan beide partijen duidelijk worden gemaakt wat de rol van de mediator is en wat de voorwaarde zijn van de samenwerking.

De voordelen van de mediator
Er zijn verschillende voordelen van het betrekken van een mediator. De eerste heeft te maken met tijd. Een mediator zorgt dat er een of meerdere gesprekken worden ingepland waar de betrokkenen met elkaar kunnen praten. Dit zorgt er vaak voor dat een conflict veel sneller kan worden opgelost. Beide partijen kunnen dus sneller verder gaan en worden niet langer dan nodig is vastgehouden in dit conflict. Een ander voordeel zijn de kosten. Een arbeidsmediator betrekken is namelijk een stuk goedkoper dan wanneer er een volledige gerechtelijke procedure moet plaatsvinden. Een ander voordeel is dat een mediator er veel beter in slaagt om het contact tussen de twee partijen na het conflict goed te houden. Doordat de mediator een ietwat informele energie heeft, is het makkelijker om tot een oplossing te komen. De twee partijen zullen na het conflict meer bereid zijn om respectvol met elkaar om te gaan dan wanneer er een gerechtelijke procedure heeft plaatsgevonden.

Previous Post
Next Post