Wat zijn de voorbereidingen voor een grote renovatie?

Een renovatie kan nogal overweldigend zijn. Er komt heel wat bij kijken. En waar moet u beginnen? Wat heeft u allemaal nodig en wanneer? Een goede voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle renovatie. Hoe u een grote renovatie optimaal kan voorbereiden, leest u hier.

De beste voorbereiding voor een grote renovatie? Begin met een duidelijk idee

Om te beginnen, heeft u een duidelijk zicht nodig op de werken én het eindresultaat. Dat is niet zo eenvoudig. Neem er uw tijd voor, zodat u alles kunt overwegen. Denk enerzijds aan welke werken nodig zijn. Welke daarvan kunt u zelf uitvoeren, voor welke taken heeft u een professional nodig? Wat is het budget? Heeft u recht op premies? Hoe meer concrete info u heeft bij de start van een grote renovatie, hoe beter voorbereid u bent.

Anderzijds is ook uw zicht op het eindresultaat belangrijk. Het werkt motiverend om naar een duidelijk doel te werken. Tegelijk helpt het om de kosten en werken beter in kaart te brengen. Probeer helder te visualiseren hoe het eindresultaat er moet uitzien. U kunt het in woorden omschrijven, schetsen of een Pinterest-bord maken. Denk aan hoe de uiteindelijke ruimte of woning er moet uitzien. Bijvoorbeeld: een woonkamer van vijf op tien meter, een schuifraam naar de tuin, een accentmuur in zachtgroen, vloerverwarming, een extra stopcontact bij de zetel, een plekje voor de hondenmand, …

Ideeën en wensen concreet maken

De vorige stap zo uitgebreid en nauwkeurig mogelijk uitvoeren, maakt deze stap makkelijker. Toch blijft het een vervelend taakje. Nu moet u immers budgetteren, premies nakijken, vergunningen aanvragen, een concrete planning opmaken, offertes aanvragen en nog veel meer. Dat betekent veel papierwerk, opvolging en ook wat stress. Vergeet niet de veiligheidscoördinator en EPB-verslaggever aan te stellen. Ook dat moet gebeuren voor de werken van start gaan.

Heel wat op het to-do-lijstje, dus. Weet alvast dat het de moeite waard is. Tijdens een grote renovatie heeft u al zoveel aan het hoofd, dat het alleen maar stress zou toevoegen om op dat moment ook nog administratie te moeten doen. Het werk dat u nu doet, zal uw renovatie dus alleen maar makkelijker maken.

Wees realistisch

Als u alleen the big picture voor ogen houdt zonder rekening te houden met de details, kan zowel uw planning als budget tekortschieten. Bouw daarom voldoende ruimte in voor onvoorziene omstandigheden, zowel in het budget als in de planning. Er is weinig ruimte voor spontaniteit bij een grote renovatie. Structuur is essentieel.

Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen een succesvolle, relatief zorgeloze renovatie en een stressvolle renovatie waarbij u racet tegen de klok en uw budget. Gelukkig laat ook een grote renovatie zich goed voorbereiden. Zo reduceert u het aantal onvoorspelbare factoren, met een aangename, geslaagde renovatie als resultaat.

Previous Post
Next Post