Geen vocht meer door stortregen in de herfst

Een woning heeft als hoofdzakelijke taak om ons te beschermen tegen de weersomstandigheden. Dankzij ons huis zijn we beschut tegen warmte, koude, wind en regen. Als je woning ook goed beschermt is tegen de elementen dan heeft dit uiteraard ook grote voordelen voor jou in de toekomst.

Ik de zomer genieten we vaak van erg aangename en droge periodes. We genieten volop en maken ons geen zorgen over vochtproblemen. We hebben tenslotte een goede ventilatie als we de ramen en deuren openzetten en er heerst meer droogte.

Als de herfst eenmaal aanbreekt dan is dat meteen weer een ander paar mouwen. De dagen worden kouder en er valt soms regen met bakken uit de lucht. Dit zijn vaak de momenten waarop vele gezinnen en huiseigenaars beseffen dat er een vochtprobleem is.

Wanneer kan je spreken van een vochtprobleem

Vochtproblemen zijn nooit leuk. Een te hoge concentratie aan vocht en water in je woning is schadelijk voor de gezondheid, heeft een negatief effect op de rekeningen en het kan schade aanrichten aan de constructie van uw woning.

Er zijn gelukkig een paar visuele indicatoren die kunnen aangeven dat er een vochtprobleem aanwezig is. Zo kan je uitkijken naar:

  • condensatie op de ramen
  • vocht en schimmelplekken op de muren en plafond
  • een muffe en vochtige geur
  • behang en pleisterwerk dat begint los te laten

Waar kan je vochtproblemen verwachten bij zware regen

Als de herfst eenmaal aanbreekt zijn stevige regenbuien vaak van de partij. Je huis krijgt het zwaar te verduren door een stevige wind, intense regen en koude temperaturen. De kans op een lek wordt dus al een stuk groter eenmaal het weer omslaat.

Bij zware regenval begint ook het grondwater te stijgen. Ook dit kan zorgen voor bepaalde problemen zoals opstijgend vocht. De herfst is een zware periode voor je woning als het gaat over vocht en weersomstandigheden. Het is een goed idee om alvast een aantal maatregelen te treffen.

Kelder en fundering

Begint het veel te regenen en woon je in een vochtig gebied? Dan is het misschien een goed idee om regelmatig je kelder te checken op vochtproblemen. Sijpelwater kan namelijk snel en makkelijk binnenkomen bij hevige regenval maar ook opstijgend vocht kan zorgen voor de nodige problemen.

Door er vroeg bij te zijn kan je vaak grote problemen voorkomen in de toekomst. Heb je last van opstijgend vocht dan kan je kiezen voor muren injecteren. Dit is een duurzame oplossing en zorgt er voor dat je muren een waterafstotende laag zal vormen.

De gevel

Heb je een woning dat niet pas gerenoveerd is en is je metsel en voegwerk al even niet opgeknapt, dan kan dit ook een plek zijn waar water een weg naar binnen vindt. Water heeft slechts een erg klein gaatje nodig om binnen te geraken. Zelfs een kleine hoeveelheid water kan zorgen voor vochtproblemen.

Kan er water naar binnen via de gevel in kleine gaatjes dan kan dit voor grotere problemen zorgen. Deze gaatjes gevuld met vocht zullen bevriezen in de winter. Hierdoor gaat het volume uitzetten en worden deze gaatjes grotere scheuren waar water zich een weg naar binnen kan banen.

Een goed onderhoud van je gevel is essentieel om vochtinfiltratie te voorkomen. Zorg er voor dat je voegen en je gevel steeds in een goede conditie zijn, zo geniet je van een langere levensduur en geen vochtproblemen tijdens zware regenval.

Het dak

Je dak is vaak de plek die het hardst getroffen wordt bij hevige regenval. Het is net daarom ook wat gevoeliger aan vochtproblemen en waterinfiltratie. Om problemen te voorkomen is het een goed idee om je dak jaarlijks te controleren.

De zomer is de uitgelezen periode om een controle van je dak uit te voeren. controleer hier op scheurtjes en gaten die eventueel een probleem kunnen vormen in het najaar of bij hevige regen.

Previous Post
Next Post