Hoe leg je zelf een epoxyvloer?

Zelf een epoxyvloer leggen, het is mogelijk. Ook als je geen klusjesman bent van beroep kun je dit zelf doen. Bereid je echter wel voor op het werk, want het is geen makkelijke klus die je even snel op een vrije middag kunt doen. In deze blog lees je hoe je zelf een epoxyvloer kunt leggen.

Voorbereiding, bij het leggen van de epoxyvloer

Om een epoxyvloer te installeren, moet je eerst het oppervlak van de ruimte voorbereiden. Er zijn twee geschikte methoden om dat te doen, die zijn het slijpen en schuren van de vloer. Je kunt gebruik maken van een vloer slijpmachine die betonnen vloeren kan polijsten. Voor oppervlakken die vervuild zijn met een of andere vloeistof waardoor er een vlek in zit, moet je misschien een chemische reiniging toepassen om de vlekken te verwijderen. Na het slijpen of schuren van het oppervlak, moet je al het stof dat de vloer slijpmachine heeft veroorzaakt te verwijderen.

 

Veeg de vloer op om het meeste vuil te verzamelen en verwijder het van het gebied. Om de kleine stofdeeltjes die op de geprepareerde ondergrond achterblijven op te zuigen, kun je het best een industriële stofzuiger gebruiken. Als je veel stofdeeltjes op het oppervlak achterlaat, zal het opgesloten worden in de epoxylaag en minder duurzaam zijn. Je zult dan dus eerder een nieuwe epoxyvloer moeten aanbrengen, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Primer aanbrengen

Na het verwijderen van de meeste stofdeeltjes, is het tijd om de vloer te primen met de voorgestelde epoxy primer van je leverancier. Het is zeer aan te bevelen om deze stap uit te voeren omdat het je epoxyvloer een langere levensduur kan geven. Het kan een betere hechting geven aan de hoofdlaag. De ondergrond wordt met de primer besmeerd, waardoor onnodige gassen en luchtbellen worden geëlimineerd. Voordat je de epoxy primer aanbrengt, moet je ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd wordt. Zet even een raampje open voor wat frisse lucht! Om het oppervlak goed af te dichten, kun je het beste twee lagen van het product aanbrengen. Een elektrische mixer wordt aanbevolen om de twee componenten van het goedje zorgvuldig te mengen.

Grout aanbrengen voor scheuren en gaten

Oppervlakken met oneffenheden zoals scheuren of gaten moeten worden gevuld met epoxy grout. Dunne scheuren of gaten kunnen voorkomen in het proces, maar wil je natuurlijk liever niet hebben. Daarom smeer je grout in de scheuren of gaten om dit op te vullen.

De eerste laag van de epoxyvloer

Alle bestanddelen van de verharder moeten in een elektrische mixer worden gedaan en ten minste twee minuten worden gemengd. Vergeet niet de componenten goed te mengen omdat het resultaat bepalend zal zijn voor de duurzaamheid. Zwakke en kleverige coatings zijn het resultaat van een slechte versmelting van de inhoudsstoffen. Daarna kun je echt beginnen. Voor het aanbrengen van de epoxy coating op je vloer moet je gebruikmaken van een goede kwaliteit roller die geschikt is voor epoxyvloeren. Na 24 uur kun je de grond ‘hercoaten’. Als je ziet dat eventuele scheuren of gaten ontstaan vul je ze op met de juiste materialen voor de volgende laag. Oppervlakken die er oneffen uitzien, moeten eerst worden geschuurd. Vind je bovenstaande allemaal net iets te ingewikkeld? Geen zorgen, de specialisten van G-vloeren.nl helpen je graag met het gieten van jouw nieuwe epoxyvloer.

Previous Post
Next Post