Alles wat je moet weten over vijveronderhoud en -problemen

Alles wat je moet weten over vijveronderhoud en -problemen

Een vijver is de ultieme sfeerbrenger aan een tuin. Vaak is dit het middelpunt. Of jouw tuin nou groot of klein is, een vijver is altijd mooi. Op verschillende schalen zijn ze verkrijgbaar. Hetzelfde geldt voor de manieren waarop ze aan te leggen zijn. Deze prachtige uitstraling en sfeer kan echter alleen gewaarborgd worden met een mooie vijver. Dit is soms lastiger dan je denkt. Vaak is dit afhankelijk van de weersomstandigheden en de ligging van jouw tuin. Hier lees je alles over het onderhoud van de vijver. Echter kunnen er ook problemen ontstaan bij het onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan vijver algen bestrijden. Ook zulke dergelijke problemen zijn hier toegelicht.

Het algemene onderhoud van een vijver

Een vijver brengt dus uitstraling en sfeer. Het is echter ook veel werk. De vijver dient niet alleen jaarlijks onderhouden te worden. Het soort onderhoud is ook afhankelijk van het jaargetijde. In de verschillende seizoenen heeft het water en het leven erin verschillende behoeften. Door aan deze behoeften te voldoen blijft je vijver gezond. Bovendien zit er verschil in methodes en hoeveelheid werk tussen de groottes van de vijver. Laat staan of het een zwemvijver is of niet. Steeds meer mensen houden zich tegenwoordig bezig met biologisch onderhoud van hun vijvers. Met deze aspecten dient rekening gehouden te worden. In het beste geval gebeurt dit al tijdens het ontwerp en de aanleg van de vijver.

Vijverproblemen oplossen

Het onderhoud van een vijver vergt dus veel tijd en werk. Echter vergt het ook precisie en kennis. Om deze reden gaat het weleens fout. Zo gaat het niet precies naar wens in de vijver en ontstaan problemen. Voor elk probleem is echter een oplossing. Willen jouw zuurstofplanten bijvoorbeeld niet groeien? Dan kan het zijn dat het vijverwater te hard is. Ook is het belangrijk dat er voldoende CO2 zich in het vijverwater bevindt.

Vijver algen bestrijden

Een ander probleem is de groei van algen. Een veelvoorkomende soort is draadalgen. Deze kan je zowel bestrijden als tegengaan. De meeste mensen die dit lezen zijn waarschijnlijk op zoek naar een bestrijdingswijze. Dit dient op twee manieren gedaan te worden. Deze zijn beide even belangrijk, anders komen de algen terug. Eerst zullen de aanwezige draadalgen gedood moeten worden. Dit geldt voor zowel de draadalgen als ook de alg sporen doodt. Dit doe je door ze eerst uit de vijver te verwijderen. Ook is het essentieel dat de achterliggende oorzaak weggenomen wordt. Dit kunnen verschillende oorzaken zijn. Veelvoorkomende zijn te weinig zuurstofplanten of een te lage waterhardheid.

Previous Post
Next Post