Moderne Architectuur in Nederland


Dagelijks worden we in Nederland blootgesteld aan gebouwen die een achterliggende betekenis hebben. Gefascineerd door deze verhalen schrijf ik deze blog om dat met de rest te delen. Voor de lezers heb ik daarom een lijstje opgesteld met de (naar mijn ogen) meest moderne en briljante moderne architectuur.

1. Beurslijn van het Rabobank gebouw in Utrecht


Vlak bij het station in Utrecht staat het grote gebouw van Utrecht. Van deze zijkant gezien lijkt dit gebouw op een stijgende lijn van bijvoorbeeld de aandelenkoers.

2. De hoefijzer van Rotterdam


In 2014 opende in Rotterdam de markthal. De markthal is een woon- en winkelgebouw met een markthal daarbinnen. De vorm van het gebouw doet denken aan een hoefijzer. Volgens Arno Coenen (de bedenker van het ontwerp) is het de ‘Hoorn des Overvloeds’. Dit verwijst naar de Cornucopia, de hoorn uit de Latijnse mythologie die overvloed en verzadiging symboliseert.

3. De BLOB-gebouw in Eindhoven


Dit gebouw dankt zijn naam aan een bekende term uit de programmeerwereld. Een blob is een slechte code (Binary Large Object). Dit was voor de architect dan ook het leidende thema terwijl hij de BLOB ontwierp.

4. De mozaïek van het mediahart van Nederland


Misschien is dit wel het meest bekende gebouw binnen de categorie moderne architectuur: Het gebouw van het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. De felle platen van het gebouw doen denken aan een mozaïek of een lampion. Wanneer je inzoomt op de platen dan zie je dat de felle platen niet alleen een kleur zijn maar momenten uit de mediageschiedenis. De meest belangrijke mediamoment zijn opgenomen aan de buitenkant van dit gebouw. Enige voorbeelden: Het ja-woord van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, de gouden koets en de Twin Towers (9/11).

5. EYE Filmmuseum


In 2012 werd een nieuw boegbeeld toegevoegd aan het Nederlandse straatbeeld. Het EYE Filmmuseum is in ieder opzicht anders dan de andere gebouwen. Bij dit gebouw waren de thema’s architectuur en film doorslaggevend voor de architecten om een gebouw te ontwikkelen dat bij ieder standpunt een ander beeld oproept. De achterliggende betekenis is ook functioneel dus!

Geïnspireerd?

Ben je ook op zoek naar iets nieuws of verfrissends? Neem dan een kijkje op de website van Architectuur Studio Wezenberg voor moderne architectuur of laat je eigen huis bouwen door een architect.

Previous Post
Next Post