Wat is een makelaar?


De meeste mensen die een huis willen kopen of verkopen schakelen hiervoor een makelaar in. Maar wat doet een makelaar eigenlijk precies? Hoeveel geld ben je hieraan kwijt? En waar moet je op letten als je een makelaar wil inschakelen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen!

Wat doet een makelaar?

Een makelaar is iemand die bemiddelt bij de koop en verkoop of huur en verhuur van woningen of bedrijfspanden. Als je je huidige woning wilt verkopen, kun je een makelaar inschakelen om alles voor je te regelen. En als je op zoek bent naar een woning, kun je de makelaar een zoekopdracht geven om voor jou een woning te vinden die aan je wensen en behoeften voldoet. Hij kan je ook adviseren over hypotheken. En als je eenmaal een woning hebt gevonden die je wilt kopen, dan zorgt de makelaar voor de contracten. Ook regelt hij andere bijkomende formaliteiten.
Je kunt echter ook een makelaar inschakelen voor taxaties. Bijvoorbeeld als je de waarde van een woning wilt weten om een hypotheek te kunnen krijgen, of als je een inboedelverzekering voor je bedrijf wilt afsluiten. Er zijn ook makelaars die zich specialiseren in vastgoedmanagement; zij beheren gebouwen en verhuren deze. Tot slot verstrekken makelaars advies aan kopers, huurders, woningbouwverenigingen, gemeenten, projectontwikkelaars, hypotheekadviseurs, verzekeraars en architecten.

Wat kost een makelaar?

Wat kost een makelaar nu eigenlijk? Wel, dat hangt ervan af. Makelaars mogen tegenwoordig zelf bepalen welke tarieven zij hanteren voor de diensten die zij aanbieden. Als je op zoek gaat naar een makelaar, is het slim om goed te kijken naar de manier waarop de kosten zijn opgebouwd. Betaal je altijd een vast bedrag per afgenomen dienst, of moet je als je een woning koopt nog een percentage of vaste premie inleveren? Hoe zit het als je de opdracht wilt stopzetten voordat je de woning gekocht of verkocht is? En wat kost een makelaar bij verkoop? Veel makelaars vragen namelijk nog een percentage van de koop- of huurprijs van de woning (provisie). Door dit soort zaken van tevoren na te vragen, voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Waar moet ik op letten als ik een makelaar wil inschakelen?

Zoals je hierboven al kon lezen is het belangrijk om je goed te verdiepen in de manier waarop de kosten zijn opgebouwd. Maar je moet ook zorgen dat je precies weet wat je krijgt voor het geld dat je aan je makelaar betaalt. Als je een makelaar wilt inschakelen voor de verkoop van je huis, maakt de makelaar dan de foto’s of moet je dit zelf doen? Wie zet de woning op Funda? Wie regelt de rondleidingen voor geïnteresseerde kijkers? Bij wie kunnen potentiele kopers terecht als ze vragen hebben? Hoe wordt de onderhandelingsstrategie vastgesteld? En op welke manier blijf je met je makelaar in contact? Je kunt overigens het beste kiezen voor een makelaar in je eigen regio. Woon je bijvoorbeeld in Deventer en wil je je woning verkopen of een nieuwe woning kopen? Dan kun je het beste een makelaar Deventer inschakelen.

Tot slot

Het is belangrijk dat je weet wat je van je makelaar kunt verwachten en dat je duidelijke afspraken met elkaar maakt. Als dit allemaal helder is, is het zaak om de tarieven van de makelaar en de gemaakte afspraken vast te leggen in een zogeheten opdracht tot dienstverlening. Dit zorgt ervoor dat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn, en dat zal de samenwerking zeker ten goede komen.

Previous Post
Next Post